Днес православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите

...
Днес православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите
Коментари Харесай

Архангелова задушница e, отдаваме почит

Днес православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите Големи Задушници, в които се прави помен в чест на умрелите..

На този ден се отдава респект към паметта на умрелите, безконечна благодарност на офицерите и бойците, починали за България и на всички паднали в редовете на Българската войска.

Във всеки православен храм се прави особено свещенодействие - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Спасителят учи, че умрелите не умират в същинския смисъл на думата, а минават при гибелта си от земния във безконечния живот. Затова живите отдават респект и самопризнание на покойниците като вършат помен - възпоминание.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В предишното най-възрастната жена преливала гроба с алено вино. Старите хора имат вяра, че в случай че видиш мушица или пеперудка да жужи към тебе на този ден, значи душата на покойника е пристигнала.

На Архангелова задушница, както на всеки различен помен, се раздават жито, самун, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на околните, се раздава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос. Поменът, който се прави, е възпоменание на живите за умрелия, че не е пропуснат. Според богослови това е връзката сред земната и небесната Църква.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР